Een winterBBQ organiseer je vooral voor het sfeertje. Deze krijg je door een aantal elementen, want anders is het gewoon een BBQ (ook leuk, maar toch anders) Naast de BBQ is er een vuurkorf of kampvuur. Er hangen buiten kerstlichtjes en er staan kaarsen. De tafel waar alles opstaat heeft kaarsen of ook kerstlichtjes. Leg wat zaklampen neer voor als je echt iets duidelijk moet bekijken.

Gluhweijn, chocolade melk en soep zijn een must. Het liefst op een warm houd plaatje zodat de geuren door de tuin drijven. Ook koekjes zijn belangrijk vind ik. Zijn er kinderen bij de Winter BBQ laat deze dan de koekjes versieren. Als je ze zelf bakt doe dan vooral vormen van harten en gemberkoek-mannetjes. Deze zijn makkelijk te bakken met dit recept Zandkoekjes maken. Dit kun je goed een dag van te voren doen.

Op de BBQ bak je vlees zoals je zelf lekker vind. In een hoekje op het rooster kun je wat ruimte maken voor wat schoongeboende aardappels die in aluminiumfolie zijn gewikkeld. Deze garen zo langzaam en als het goed is wordt de schil knapperig. 

 

 Als je kant en klaar pizzadeeg koopt kun je deze in dunne stroken snijden en om een schoongemaakte stok wikkelen (of gewoon een spies, maar een aantal van die takken is wel weer sfeerverhogend. Zorg wel dat de barst weg is op de plaats waar het deeg komt) Dit deeg gaar je boven het kampvuur/vuurkorf. Als de broodjes klaar zijn en ze zaten om een wat dikkere stok kun je er een gebbqde worst indoen. Smaakt heerlijk. Ook kun je  een stuk ontbijtspek golvend aan een spies rijgen en boven het vuur knapperig laten bakken.

Je kunt de BBQ ook weg laten, stamppot maken of een kaasfondue en dan wel de broodjes, spek en worsten boven een vuurtje bakken.

Nu alleen nog een winters muziekje erbij. Kerstliedjes zijn natuurlijk leuk maar Ierse of Keltische muziek erbij is ook erg mooi.