Een hongaarse honingtaart. Een taart die niet moeilijk is om te maken maar wel lang duurt. Ik vind het een totale ontspanning om deze taart te bakken. Vooral ook om te zien wat er gebeurt als je de ingredienten zonder de bloem gaat koken. Het wordt 3 keer zoveel  en dan wachten tot het gaan karameliseren tot de juiste kleur.

Ingredienten voor cake deel: 115 g roomboter, 190 gram suiker, 2 eieren, 2 theelepels baksoda 85 gram honing, 480 gram bloem

Ingredienten voor de cremevulling: 80 gram roomkaas naar keus, 100 ml gecondenseerde melk, 320 gram creme fraiche, 1 theelepel vanille extract 160 gram Griekse yoghurt, 2 eetlepels poedersuiker.

Verwarm de oven voor op 180 graden

Neem een gewone pan. Gebruik degene met de dikste bodem, Laat de boter en de suiker rustig smelten. Niet te heet want de eieren moeten er daarna in en als het te heet is stollen deze gelijk. Als de boter is gesmolten en het goed gemengt is, neem de pan dan even van het vuur om de eieren, bakpoeder en honing bij te voegen. Goed blijven roeren.

Nu terug op het vuur en op een rustig vuur blijven roeren. De inhoud gaat nu ongeveer 3 keer vermeerderen. Blijf roeren tot je een lekkere karamel kleur krijgt. Af en toe roer je stukjes donkerder karamel los van de bodem. Dit is geen probleem. blijf roeren, het lost vanzelf op. Als je de juiste kleur heb haal je de pan weer van het vuur en roer je in delen maar wel zo snel mogelijk de bloem er door heen. Hier heb je een stevige houten  of plastic lepel voor nodig. Beter geen metaal want dat koelt het mengsel te snel af. Als het is afgekoeld dan wordt het mengsel erg stijf en moeilijk te bewerken.

Maak van het deeg 9 bolletjes. Als het bloem er door zit is het met je handen te pakken en te verdelen. Ik gebruik 2springvormen van dezelfde grootte. De ring is niet nodig, de bodems wel. Smeer ze in met boter. Rol 1 bolletje deeg uit met een deegrol tot maximaal 2 milimeter.

Als de plak deeg is uitgerolt en over de bodem is gelegd ga dan met een mes oid langs de rand zoals op de foto is te zien. Zo worden de cake delen allemaal even groot. Bak zo de 9 delen 7 minuten op 180 graden. De  afgesneden stukjes leg je als laatste op de bakplaat en bak je 12 minuten. Het deeg is zacht als het uit de oven komt en wordt snel hard. De afgesneden stukjes verkruimel je voor bovenop de taart. Wacht met verkruimelen tot het is uitgehard. Dan krijg je mooieren kruimels.

De ingredienten voor de cremevulling die je in een bak en roer je goed door met een garde.

Om de taart klaar te maken doe je eerst een klein beetje creme op een schaal. Dit om de taart vast te zetten. Daarna begin je te stapelen, bodem-creme-bodem-creme. Tot je eindigt op creme en daar strooi je de laatste kruimels overheen. Laat de taart een paar uur koel staan. De creme moet in de bodems trekken zodat deze lekker zacht worden.