Voor de cake
250 gram (spelt)bloem
200 gram dadels
100 gram bruine basterdsuiker
50 ml dadelstroop (Melvita) of gewone stroop
75 gram roomboter op kamertemperatuur
2 eieren
1 el baking soda
1 el vanille essence
Snufje zout

Voor de toffeesaus
150 gram bruine basterdsuiker
100 gram roomboter
100 ml slagroom

Begin met het maken van de cake. Gebruik een springvorm met een diameter van 20 centimeter. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Breng de dadels met 300 ml water aan de kook. Laat de dadels vijf minuten koken. Pureer het geheel daarna met een staafmixer, zodat het een puree wordt. Laat de dadelpuree iets afkoelen. Meng de boter, bruine basterdsuiker, dadelstroop en vanille essence met een mixer luchtig door elkaar. Voeg een voor een de eieren toe. Spatel daarna de bloem en de baking soda erdoorheen. Meng op het laatste de dadelpuree door het beslag. Vet een springvorm in en giet het beslag erin. Bak de cake in 40 minuten in de voorverwarmde oven gaar. Check met een sateprikker of de cake gaar is.

Laat de cake voor het serveren iets afkoelen. Maak in de tussentijd de toffeesaus door de basterdsuiker, roomboter en slagroom in een steelpan te doen. Meng het geheel op laag vuur totdat de boter helemaal is gesmolten en het een saus is geworden. Als je de saus een lange tijd laat staan begint deze in te dikken, maar je kunt hem dan makkelijk op laag vuur weer even opwarmen.