Verse gist

Als het niet goed lukt om het beslag te laten rijzen kun je ipv instant gist verse gist gebruiken. Deze koop je bij de warme bakker en in deze tijd is het ook vaak in supermarkten te koop.

De verhouding is: 1 zakje instant gist (7 g) tegen 20 g verse gist. Deze hoeveelheid verse gist los je op in 1/4 l Lauwe melk. Dit mengel gooi je in het kuiltje van de bloem. Je roert er een klein beetje bloem doorheen, je dekt de kom af en laat 15 min staan tot de gist bellen heeft gevormd. Daarna volg je het recept.

Oliebollen (ongeveer 20 stuks)

500gr bloem,  1 zakje instant gist, 1/4 l lauwe melk, 1 ei, mespunt zout, 1/4 l licht bier en een mengsel van 250 gr; rozijnen (zonder pit), krenten, oranjesnippers, sukade. Zeef de bloem boven  een grote beslagkom en maak in het midden een kuiltje.

Strooi de gist in het kuiltje, strooi het zout over de bloem, breek het ei boven de kom, schenk het bier en de melk erbij. Klop dit  tot er geen klonten meer zijn en het beslag luchtbellen krijgt. Dit kun je met een garde doen, maar ik doe het met de mixer. Voeg de vulling toe. Dek de kom af en zet het ergens warm en rustig weg. Laat rijzen tot het een keer zo veel is geworden. Verhit de olie tot 170 graden. Met een ijsschep haal je mooie bollen uit het beslag die je langzaam in de olie laat glijden. Bak niet te veel tegelijk. De bollen draaien vanzelf als ze aan de onderkant klaar zijn. Na 5 tot 7 minuten, als ze mooi bruin zijn, zijn ze klaar. Leg ze op keukenpapier om uit te lekken. Dien ze op met poedersuiker

 

Appelbollen (ongeveer 20 stuks)

500 g bloem, 1 zakje instant gist, 1/2 l lauwe melk, 2 zakjes vanille suiker, mespunt zout, 3 stevige appels, 1 el suiker, 3 tl kaneel,  100 gr krenten. Maak eerst de vulling door de appels te schillen en het klokhuis te verwijderen. Maak van het vruchtvlees kleine blokjes en vermeng met suiker, kaneel en krenten. Zet het even weg zodat de smaken kunnen mengen. Bereid met bloem, gist, vanille suiker en zout op dezelfde wijze het beslag als voor de oliebollen. Schep de appel vulling er doorheen en laat het rijzen. Verwarm de olie voor op 170 graden. Met een ijs schep haal je mooie bollen uit het beslag die je langzaam in de olie laat glijden. Bak niet te veel tegelijk. De bollen draaien vanzelf als ze aan de onderkant klaar zijn. Na 5 tot 7 minuten, als ze mooi bruin zijn, zijn ze klaar. Leg ze op keukenpapier om uit te lekken. Dien ze op met poedersuiker vermengt met kaneel.

Zoete en hartige beignets (ongeveer 20 stuks)

150 g bloem, een half zakje instant gist,2 dl lauwe melk, mespunt zout.
Voor zoete vulling: plakken appel (eventueel bestrooit met kaneel of gember poeder), plakken ananas (droog gedept), plakken of stukjes banaan, schijven mango, hele aardbeien.
Voor hartige vulling: grote champignons, plakjes courgette, uien ringen, plakken kaas (bv Brie of camembert.
Bereid de bloem, gist, zout en melk op dezelfde manier het beslag als voor de oliebollen. Na het kloppen moet het beslag luchtbellen vormen en laat je het afgedekt rijzen. Verwarm de olie voor op 175 graden. Wentel kleine porties van de gekozen vulling door het beslag. Even uit laten lekken en laat het dan voorzichtig in de pan glijden. Bak niet te veel tegelijk. De bollen draaien vanzelf als ze aan de onderkant klaar zijn. Na 5 tot 7 minuten, als ze mooi bruin zijn, zijn ze klaar. Leg ze op keukenpapier om uit te lekken.