Taarten en gebak

 

Prachtige Citroen Meringue taartjes die verrassend lang goed blijven en dus makkelijk een dag of zelfs 2 van te voren gemaakt kunnen worden.

Bodem
140 g zachte boter
120 g suiker
30 g amandelmeel
1 ei
250 g bloem
2 g zout

Citroencrème
75 g kristalsuiker
60 ml citroen (sap en rasp)
2 eieren
75 g roomboter

Voor ongeveer 24 mini-merengue cupcakes heb je 4 eiwitten nodig. Ik heb dit vaak in de vriezer liggen. Als ik ergens eidooiers voor nodig heb gehad dan vries ik het eiwit in. Je kunt deze maanden in de vriezer houden. Als je ze wil gebruiken wel natuurlijk laten ontdooien. Niet met magnetron oid. Want dan stolt het snel. Bij de 4 eiwitten doe je 125 g suiker en 125 gram poedersuiker. Eerst klop je het eiwit tot het wit en schuimig is, maar nog lang niet stijf geklopt. Dan doe ik in ongeveer 3 keer het suiker erbij. Goed mixen. Doe daarna de kleurstof erbij. Ook deze mix je mee. Als het ei schuim zo stijf is geklopt dat het niet meer uit de kom valt, dan strooi je er 10 gram maizena op en die klop je er rustig door. Daarna doe je de mix in een grote spuitzak met een mooie spuitmond en spuit je de minicupcake vormpjes vol. Het mengsel zet niet uit in de oven dus doe zo vol als dat je wil dat ze worden. 2 uur in de oven op 100 graden. Oven wel voorverwarmen. Als de cupcakejes klaar zijn chocolade smelten en met een lepeltje over de top van de cupcake gieten, bestrooien met rode sprinkels en klaar.

 

 

Dit is de lekkerste millionaires shortbread die ik ooit heb gemaakt. De koek is heerlijk bros maar blijft goed bij elkaar, de karamel blijft zitten en is toch smeuig en de chocolade is, omdat het van half puur en half melk chocolade is gemaakt, is goed te snijden zonder dat de karamel er onder weg schiet.

Verwarm de oven voor op 180 graden en beleg een bakvorm van  ongeveer 25x25cm met bakpapier.

 

 

 
Verkruimel 250 gram speculaas en meng met 75 gram gesmolten boter. Maak hier de bodem van. Doe daarna 500 ml slagroom, 200 ml melk , 3 zakjes klopfix en een pakje kloppudding vanille of room in een bak. Meng dit met een mixer tot het stevig is geworden. Haal de bokkenpootjes uit elkaar en maak een rand. De rest van de bokkenpootjes snijd je in stukjes en meng 2/3 door het mengsel. Giet dit in de springvorm. Strooi de 1/3 stukjes bokkenpootjes bovenop. Laat goed opstijven.
 
 
 
 
 
 

Snijd 50 gram stroopwafels fijn en verkruimel 150 gram koekjes (tarwe koekjes of digistive of wat je lekker vindt) Smelt 90 gram boter. Roer door elkaar en druk deze stevig op de bodem.

Smelt 300 witte chocolade au bain marie. Witte chocolade smelt snel dus deze doe ik nooit in de magnetron of direct in een pan om te smelten dan wordt het snel hard en kruimelig en kun je er niets meer mee. Doe 400 gram roomkaas. 160 gram slagroom bij elkaar in een kom en klop stevig. Klop daarna de gesmolten afgekoelde witte chocolade er door heen. Snijd nogmaals 150 gram stroopwafels en schep door het mengsel. Giet op de bodem en laat 8 uur afkoelen in de koelkast.  Voor het opmaken giet caramel over de bovenkant en leg er kleine uitgestoken vormen stroopwafels op.