Dit is de lekkerste millionaires shortbread die ik ooit heb gemaakt. De koek is heerlijk bros maar blijft goed bij elkaar, de karamel blijft zitten en is toch smeuig en de chocolade is, omdat het van half puur en half melk chocolade is gemaakt, is goed te snijden zonder dat de karamel er onder weg schiet.

Verwarm de oven voor op 180 graden en beleg een bakvorm van  ongeveer 25x25cm met bakpapier.

 

 

Bodem

125 gram ongezouten boter
225 gram bloem
100 gram fijne kristalsuiker
1 tl vanille extract
Snufje zout

Snijd de boter in blokjes en doe dit samen met alle ingrediënten voor de bodem in een kom. Kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg gelijkwaardig over de bodem van de bakvorm en zet voor 20 minuten in de oven, tot het deeg goudbruin wordt. Laat de bodem afkoelen voor je aan de karamel begint.

Karamel

60 gram roomboter
60 gram bruine basterdsuiker
1 blikje zoete gecondenseerde melk (397gram)
Snuf zout

Smelt de boter in een steelpannetje. Wanneer het gesmolten is zet je het vuur laag. Roer nu de bruine basterdsuiker erdoor en de gecondenseerde melk. Blijf goed roeren, je kunt de pan geen enkel moment alleen laten, want dan brand je karamel aan en krijg je stukjes verbrande karamel. Voeg ondertussen ook het zout toe en blijf ongeveer 10 minuten roeren in de pan, tot je de goede dikte bereikt. De karamel moet stevig zijn, maar ook nog goed uit te smeren. Haal van het vuur en verdeel de karamel over de bodem. Zet dit even in de koelkast zodat het op kan stijven.

Chocoladelaag

100 gram pure chocolade
100 gram melkchocolade
50 gram witte chocolade

Als de karamel is afgekoeld en stevig is geworden kun je de chocolade smelten voor de topping. Doe dit au bain-marie. Zet een steelpannetje op het vuur met een laagje water en zet hier een vuurvaste kom op. Smelt de pure en melkchocolade hier samen in en meng het goed. Wanneer het gesmolten is verdeel je het over de karamel.
Maak de vuurvaste kom schoon en zet opnieuw op het steelpannetje met heet water. Smelt nu de witte chocolade en maak een leuke decoratie.
Zet in de koelkast om de chocolade goed op te laten stijven en snijd ze hierna in stukjes.