Taarten en gebak

Warm de oven voor op 120 graden

200 g digestive koekjes, 100 gr boter. Maal de koekjes fijn en smelt de boter en meng dit door elkaar. Druk op de bodem van een ingevette springvorm tot een mooie laag.

300 g MonChou, 300 gr Ricotta, 2 eetlepels bloem, 2 theelepels vanilleextract, 175 gr witte basterd suiker, 3 eieren, 125 gr creme fraiche, 1,5 theelepel kaneel. Doe dit allemaal in een bak en ga mixen. Mix tot alles goed is gemengd

Schep op de bodem, in de springvorm. Strijk de bovenkant mooi glad. Bak in ongeveer 1,5 uur in het midden van de oven. Laat daarna afkoelen in de oven. Dit kan wel 2 uur duren. Zet daarna koel weg. Nog zeker 4 a 5 uur. Door deze tijd te nemen voor de taart gaat deze niet breken tijdens het bakken en heb je een mooie gladde bovenkant.

 

350 gram boter, 350 gram fijne suiker, 7 eieren, 350 gram zelfrijzend bakmeel, snufje zout.

 

Klopt de boter met de suiker met een mixer bleek en luchtig. Voeg al mixend  een voor een de eieren er door. Voeg een nieuw ei pas toe als het vorige is opgenomen in het mengsel. Als het mengsel een beetje lijkt te gaan klonteren (schiften), voeg dan een eetlepel van het bakmeel toe. Zorg dat je niet meer bakmeel toe gaat voegen dan is voorgeschreven. Zeef het bakmeel met het zout boenv de kom en schep het voorzichtig door het mengsel tot het volledig is opgenomen. Verdeel het cakebeslag over twee ingevette springvormen. Bak de cakes gaar en mooi bruin in een voorverwarmde oven op 180 graden. Dit duurt zo;n 35 minuten. Hou ze goed in de gaten, de laatste 10 minuten van de baktijd. Deze verschilt nogal per oven. Als de cakes mooi goudbruin zijn en ze doorstaan de priktest in het midden, kunnen ze uit de oven worden gehaald. Laat ze even afkoelen voor je ze uit de vorm haalt. Met deze 2 cakes kunnen je een mooie hoge taart maken. Je kunt ze vullen met mascarpone slagroom, ja, vruchten, chocoladecreme, gebroken koekjes, leef je uit.

Het recept is officieel voor een Victoria Sponge. Dan doe je frambozenjam en stijfgeklopte slagroom tussen de twee lagen, en poedersuiker er bovenop.

Een hongaarse honingtaart. Een taart die niet moeilijk is om te maken maar wel lang duurt. Ik vind het een totale ontspanning om deze taart te bakken. Vooral ook om te zien wat er gebeurt als je de ingredienten zonder de bloem gaat koken. Het wordt 3 keer zoveel  en dan wachten tot het gaan karameliseren tot de juiste kleur.

Ingredienten voor cake deel: 115 g roomboter, 190 gram suiker, 2 eieren, 2 theelepels baksoda 85 gram honing, 480 gram bloem

Ingredienten voor de cremevulling: 80 gram roomkaas naar keus, 100 ml gecondenseerde melk, 320 gram creme fraiche, 1 theelepel vanille extract 160 gram Griekse yoghurt, 2 eetlepels poedersuiker.

Verwarm de oven voor op 180 graden

Neem een gewone pan. Gebruik degene met de dikste bodem, Laat de boter en de suiker rustig smelten. Niet te heet want de eieren moeten er daarna in en als het te heet is stollen deze gelijk. Als de boter is gesmolten en het goed gemengt is, neem de pan dan even van het vuur om de eieren, bakpoeder en honing bij te voegen. Goed blijven roeren.

1 blikje gecondenseerde melk, 130 gram melkchocolade, 130 gram witte chocolade, ongeveer 10 oreo's, klontje boter. Breek de oreo's in stukjes. Smelt de witte chocolade met de boter en de helft van de gecondenseerde melk au bain-marie en roer het goed door tot een egale massa. Als het een geheel is roer je de stukjes gebroken oreo's er door. Je kunt hier ook cranberries, pepernoten, rozijnen of andere lekkere dingen door roeren. 

Voor de cake
250 gram (spelt)bloem
200 gram dadels
100 gram bruine basterdsuiker
50 ml dadelstroop (Melvita) of gewone stroop
75 gram roomboter op kamertemperatuur
2 eieren
1 el baking soda
1 el vanille essence
Snufje zout

Voor de toffeesaus
150 gram bruine basterdsuiker
100 gram roomboter
100 ml slagroom

Begin met het maken van de cake. Gebruik een springvorm met een diameter van 20 centimeter. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Breng de dadels met 300 ml water aan de kook. Laat de dadels vijf minuten koken. Pureer het geheel daarna met een staafmixer, zodat het een puree wordt. Laat de dadelpuree iets afkoelen. Meng de boter, bruine basterdsuiker, dadelstroop en vanille essence met een mixer luchtig door elkaar. Voeg een voor een de eieren toe. Spatel daarna de bloem en de baking soda erdoorheen. Meng op het laatste de dadelpuree door het beslag. Vet een springvorm in en giet het beslag erin. Bak de cake in 40 minuten in de voorverwarmde oven gaar. Check met een sateprikker of de cake gaar is.

Laat de cake voor het serveren iets afkoelen. Maak in de tussentijd de toffeesaus door de basterdsuiker, roomboter en slagroom in een steelpan te doen. Meng het geheel op laag vuur totdat de boter helemaal is gesmolten en het een saus is geworden. Als je de saus een lange tijd laat staan begint deze in te dikken, maar je kunt hem dan makkelijk op laag vuur weer even opwarmen.