Op 14 februari vieren we in Nederland Valentijnsdag. In Engeland en de Verenigde Staten vieren mensen deze dag al eeuwen. Ergens rond 1950 gingen steeds meer mensen in Europa en Nederland deze dag vieren.

 

Valentijnsdag is een dag van de Liefde. Het is niet echt duidelijk waar deze dag zijn oorprong heeft. Er zijn verschillende verklaringen. Een aantal van deze verklaringen zijn:

Sint Valentijn

...Heel lang geleden in het jaar 270 was er een jonge Romein die Sint Valentijn heette. Hij besloot om zich tot het Christendom (een ander geloof dan de Romeinen hadden) te bekeren. Maar de Romeinen waren het hier niet mee eens en besloten om Valentijn op 14 februari te vermoorden. Maar voordat dat gebeurde kon hij snel een briefje schrijven. Deze was bedoeld voor de dochter van de gevangenisbewaarder, want hij was al een tijdje verliefd op haar. In het briefje stond: 'Van je Valentijn'...

Tower of London

...Een ander verhaal, dat lijkt op het vorige duikt ook op. Volgens dat verhaal komt de naam Valentijn van een Franse graaf. Hij werd in het begin van de vijftiende eeuw gevangen genomen door de Engelsen en vastgezet in de 'Tower of London'. Hij schreef zijn vrouw liefdesbrieven, die hij 'Valentines' Noemi. 

Juno (de romijnse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk)

...Een ander verhaal gaat over een godin Juno. Ze vond het leuk om feesten te geven en op 14 februari gaf ze een heel groot feest. Alle Romeinse jongens en meisjes waren uitgenodigd. Op dit feestje werden lootjes getrokken waarin de naam van de jongen of het meisje stond. De godin wilde dat aan het einde van de avond zoveel mogelijk koppeltjes werden gevormd.

Vruchtbaarheidsfeest

... In Rome werd op 15 februari een vruchtbaarheidsfeest gevierd in de grotten waar Romulus en Remus, de stichters van de stad, opgevoed waren door de wolven. In 1381 werd opgeschreven dat op 15 februari altijd de vogels begonnen met paren. Ook mensen zouden op die dag graag met elkaar willen vrijen. 15 februari had toen dus al met vruchtbaarheid en liefde te maken. Voor de Romeinenwas dit destijds een belangrijk feest. Volgens het verhaal werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren de twee jonge mensen die aan elkaar gekoppeld werden elkaars partner. Toen in Europa het Christendom opkwam, werd dit feest door de kerk verboden. In 496 veranderde paus Gelasius het Lupercalia-feest van 15 februari in St.-Valentijnsdag van 14 februari.