Doe 100 g (room) boter en 200 g zelfrijzend bakmeel in een kom en snijd de boter met 2 messen tot kleine stukjes in het meel. Voeg 125 g bruine basterd, een snufje zout, 2 dl melk en 1 eetlepel koekkruiden toe en kneed alles tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plastic folie en leg het een half uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 graden en rol het deeg uit tot een dikte van 1 cm.

Voor speculaasbrokken leg het uitgerolde deeg op de ingevette bakplaat en druk er 25 gehalveerde amandelen in. Voor speculaasjes bestuif je een speculaasvorm met bloem en druk je steeds speculaasjes uit. Deze leg je op een ingevette bakplaat.

Voor een eigen Sint of Piet, teken je ze eerst op papier. Deze knip je uit en dan leg je het papieren model op het uitgerolde deeg. Snijd Sint of Piet met een mesje uit het deeg en versier na het bakken met snoepjes en of glazuur.