Het Broodhaantje staat symbool voor het breken en verdelen door Jezus van het brood bij het laatste avondmaal (Witte Donderdag) .De afbeelding van een haan staat symbool voor de haan die één keer (volgens Marcus ook nog een keer ter waarschuwing) kraaide nadat Petrus drie keer had gezegd dat hij Jezus niet kende (Goede vrijdag/vroege ochtend).

Doe 500 gr bloem en 1 eetlepel zout in een kom. Voeg 1 zakje droge gist en vermeng met 1 theelepel suiker. Maak een kuiltje en schenk daar 3 dl melk in. Kneed het deeg goed door elkaar. Dek de kom af met een vochtige doek en laat het deeg op een warme plek rijzen tot de hoeveelheid is verdubbeld. Dit duurt ongeveer 45 tot 60 min. Van deze hoeveelheid deeg maak je ongeveer 4 haantjes. Maak de vorm van een haantje en maak dan van een stukje extra deeg een vleugeltje. Plak deze vast aan het haantje met wat water. Maak de oogjes door een krentje in het deeg te drukken. Bak de haantje in  25 min op 225 graden. Laat ze goed afkoelen voor je ze op de palmpasenstok zet.