Verse gist

Als het niet goed lukt om het beslag te laten rijzen kun je ipv instant gist verse gist gebruiken. Deze koop je bij de warme bakker en in deze tijd is het ook vaak in supermarkten te koop.

De verhouding is: 1 zakje instant gist (7 g) tegen 20 g verse gist. Deze hoeveelheid verse gist los je op in 1/4 l Lauwe melk. Dit mengel gooi je in het kuiltje van de bloem. Je roert er een klein beetje bloem doorheen, je dekt de kom af en laat 15 min staan tot de gist bellen heeft gevormd. Daarna volg je het recept.

Oliebollen (ongeveer 20 stuks)

500gr bloem,  1 zakje instant gist, 1/4 l lauwe melk, 1 ei, mespunt zout, 1/4 l licht bier en een mengsel van 250 gr; rozijnen (zonder pit), krenten, oranjesnippers, sukade. Zeef de bloem boven  een grote beslagkom en maak in het midden een kuiltje.

Met sterretjes schrijven in de lucht. Hiervoor heb je gewone, of bij kleinere kinderen de langere, sterretjes nodig. Pas op met jassen want de spetters kunnen makkelijk inbranden.