375 gr. suiker, 55gr. roomboter, bijna 1 eetl. custard,1 volle eetlepel oploskoffie of cacao, 3 eetl. melk, 6eetl. halfvolle koffiemelk

Alles bij elkaar in een steelpannetje doen en op hoog vuur laten koken, even blijven roeren, dan op doorkook-stand laten inkoken (mengsel moet zacht blijven pruttelen) en af en toe roeren. 

Na ongeveer 6 min. een druppel op een koud schoteltje laten vallen, het mengsel moet dan niet meer uitlopen. 
Borstplaat ringen iets invetten en op bakpapier leggen, mengsel erin doen en laten opstijven.

 

Doe 50 g zelfrijzend bakmeel en 50 g gewone meel , een snufje zout, een eetlepel koekkruiden, 25 g bruine basterdsuiker, 25 g stroop(of vervang dit voor 25g suiker), 50 g zachte (room) boter en 1 eetlepel water in een kom.

Kneed alles door elkaar totdat een grote bal ontstaat. Verpak deze bal in plastic folie en leg deze een half uur in de koelkast om stevig te worden.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Maak van het deeg kleine balletjes. Ongeveer 50 kun je er van deze hoeveelheid maken. Ze rijzen nog een klein beetje na, dus geef ze wat ruimte op de (ingevette of met bakpapier beklede) bakplaat.

Zet de bakplaat midden in de oven voor 15 minuten. Als je ze uit de over haalt zijn ze nog zacht. Ze worden bros na het afkoelen.

Ook leuk om de kruidnootjes na het afkoelen door de gesmolten chocolade te halen.

 

 

Variatie: door de koekkruiden te vervangen voor kaneel maak je kaneelnootjes. Door de koekkruiden en de basterdsuiker te vervangen door 50g geraspte kaas en een snufje gemalen peper, maar je kaasnootjes.

 

 

 

Dit recept geeft schuimpjes zoals een merengue, niet zoals de sint schuimpjes die je in de winkels vindt.

Warm de oven voor op de laagste stand. Klop in een kom 3 eiwitten stijf met de mixer. Mix zeker 5 minuten. En als je stevige schuimpjes wilt tegen de 10 min. Zeef eerst 2 eetlepels poedersuiker door de geklopte eiwitten en mix nog een minuut door. Zeef de rest van de 375 g poedersuiker door de eiwitten en roer het goed door. Spuit het zoete eischuim op een ingevette bakplaat of doe het schuim in vormpjes. Bak de schuimpjes af door ze 2 uur in de oven te zetten. Als de tijd over is laat je de schuimpjes in de oven afkoelen.

 

 

Pepernoten pannekoeken

Neem het basisrecept pannekoeken bij Recepten, verkruimel ongeveer 5 pepernoten per volwassene en roer deze door het beslag. Bak de pannekoeken normaal. Dien op met een paar hele pepernoten op de pannekoek.

Pepernoten ijs

Neem een bak wit schep ijs (slagroom of vanille) Laat deze een klein beetje ontdooien. Tot het ijs zacht is. Verkruimel voor een hele bak ongeveer 30 pepernoten. Roer deze door het ijs en vries de bak weer in. Bij het opdienen wat hele pepernoten op of naast het bolletje ijs leggen en wat verkruimelde op de slagroom strooien

 

Doe 100 g (room) boter en 200 g zelfrijzend bakmeel in een kom en snijd de boter met 2 messen tot kleine stukjes in het meel. Voeg 125 g bruine basterd, een snufje zout, 2 dl melk en 1 eetlepel koekkruiden toe en kneed alles tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plastic folie en leg het een half uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 graden en rol het deeg uit tot een dikte van 1 cm.

Voor speculaasbrokken leg het uitgerolde deeg op de ingevette bakplaat en druk er 25 gehalveerde amandelen in. Voor speculaasjes bestuif je een speculaasvorm met bloem en druk je steeds speculaasjes uit. Deze leg je op een ingevette bakplaat.

Voor een eigen Sint of Piet, teken je ze eerst op papier. Deze knip je uit en dan leg je het papieren model op het uitgerolde deeg. Snijd Sint of Piet met een mesje uit het deeg en versier na het bakken met snoepjes en of glazuur.